Betonlasur ensarter Geiserne i Horsens

To ”gejsere” skyder op ad jorden ved havnefronten i Horsens. De er 11 etager høje og dækker over 40 enorme og eksklusive boliger med højt til loftet indenfor og masser af plads udenfor på altanerne, der alle er over 50 m2 store. Arkitema Architects har tegnet byggeriet og givet det navnet: Geiserne.

Udsat for smog, smuds og snavs
Horsens Havn er en af de 25 største erhvervshavne i Danmark. Derfor var det en stor udfordring at opføre et hvidt betonbyggeri langs havnefronten:

”Når man som entreprenør hører om hvid beton i et havnemiljø, hvor der er skov indenfor ca. 4-500 meter, og der er store fragtskibe, som kommer med foderstoffer, der støver, og så videre, så er man nødt til at gøre et eller andet ved facaden, hvis den også skal være pæn om nogle år,” siger Morten Langhoff-Jensen, projektchef hos CASA.

Forskellige betonmaterialer
Især altanerne bød på udfordringer for entreprenøren. De skulle nemlig bygges med en anden betontype, der har en højere styrke. Det skabte problemer med ensartetheden:

”De to betonmaterialer er fra naturen ikke ens. De er faktisk meget svære at få til at ligne hinanden,” fortsætter Morten Langhoff-Jensen, ”allerede på et meget tidligt tidspunkt var vi derfor klar over at, der skulle gøres et eller andet ved facaden.”

Faceal Color betonlasur
Entreprenøren valgte Faceal Color til overfladebehandlingen. Imprægneringen ensarter og bevarer betonstrukturen samtidig med, at bygningen bliver beskyttet mod smog, smuds og snavs – og ikke mindst de mange alger fra havnemiljøet.

”Det skulle ikke være en hvidmalet bygning. Man skulle kunne se, at det var et betonbyggeri. All Remove havde en behandling, som kunne bibeholde betonstrukturen i facaden. Ved at bruge Faceal Color kunne vi få ensartethed i byggeriet. Og som ekstra bonus er det også smudsafvisende. Alt i alt var det et fornuftigt produkt,” slutter Morten Langhoff-Jensen.